TV-fenomenet i Sverige

Om ni inte har kollat på TV särskilt mycket nu de senaste dagarna så har ni kanske missat ett ganska uppmärksammat program som går i Kanal 5: ”Fenomen” med Uri Geller. Det här programmet går ut på att ett antal mentalister från Sverige ska tävla om att bli Uri Geller’s lärjunge i Sverige. Jag har inte följt det så jättenoga utan mest kollat lite då och då, men nu var det någonting som fördes till min uppmärksamhet av en vän till mig, som fick mig att höja ögonbrynen ett snäpp.

”Fenomen” är ett TV-koncept som finns i många olika länder. De går alla ut på samma sak, att hitta Uri Gellers efterträdare, så just det här konceptet är inte unikt för Sverige, som en del kanske tror. Då tänkte jag väl att det kan nog inte skilja sig så mycket i programupplägget, utan det är tydligen mest likadant. Men alla framträdanden måste väl vara unika? Ja, de flesta är det, men en av deltagarna gjorde ett nummer för en vecka sen där han skulle köra rysk roulette med spikpistoler. Under hans nummer siktar deltagaren en av spikpistolerna mot sitt huvud varpå Uri Geller flyger upp ur stolen och skriker ”DON’T DO IT!”. Efter numret när de frågar Geller om vad han tyckte så ger han deltagaren en utskällning för att han riktade spikpistolen mot sitt huvud.

Cirka 04:30 in i klippet kan ni se Uri flyga upp ur sin stol. http://www.kanal5play.se/klipp/play/fenomen-s01e04-claesdanell

Det var en väldigt spänd situation, men nu kan man bara undra, var detta unikt för Sverige? Här är samma nummer från den tyska versionen av ”Fenomen”, också med Uri Geller. Deltagaren riktar också spikpistolen mot sitt huvud, och vad gör Geller?

Och här är ett likadant nummer från den grekiska versionen av Fenomen, också med Uri Geller.

Uri Geller har ju trots allt rekordhög lön för att vara programledare. Så nu blir jag bara lite fundersam på vad som är uppgjort eller inte i TV? Det vet man aldrig, men just den här myten kan nog vara sprängd.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s