28/3 – SM i ordvitsar

I onsdags var jag med och deltog i svenska mästerskapen i… hör och häpna: ordvitsar! Ja, jag är en brutal ordvitsare av mig. Varje gång jag får minsta lilla tillfällighet att dra till med en ordvits så har jag alltid väldigt svårt att hålla undan det så det händer ofta att jag drämmer till med att säga ”Jasså?! Hur lång blev du?” när någon just ätit en tung måltid och sedan säga ”Nu blev jag mätt!”. Ibland försöker jag låta bli, men det är inte alltid så enkelt som man tror. Det är nog min lilla förbannelse.

Så, i förra onsdagen tog jag och satte min ”förbannelse” på prov och ställde upp i ordvits-SM kvaltävling på Bio Roy i Göteborg. Om jag ska komma till kritan så blev jag ingen svensk mästare utan åkte ut i semifinalsronden. Jag blev i alla fall mycket nöjd med det jag gjorde. Vi var sju stycken som tävlade, fyra går vidare till semifinal och därifrån går två vidare till finalronden där en blir göteborgsmästare i ordvitseri. De två som tar sig till finalronden går även till finalen i Stockholm följande lördag.

Totalt var det tre ronder. Första ronden bestod av ”freestyle” då varje tävlande fick två minuter på sig att dra en massa ordvitsar. Sedan fick publiken rösta med röstningskort på de fyra de tyckte var bäst och resultaten räknades i pausen. Efter pausen presenterades resultaten och jag var en av de fyra som hade fått flest röster och gick vidare till semifinalen.

Semifinal-ronden bestod av ”rapidword” där det var en duell, man mot man, där en bild visades upp på bioduken och utifrån den skulle man dra ordvitsar. Drog man en bra ordvits skulle publiken applådera, om man drog en dålig ordvits eller tvekade för länge så skulle publiken bua, och det var först till två. Det var i just den duellen jag föll, inte nog med att jag ställdes emot Anders Nielsen, en 70-åring som var riktigt vass som också till slut blev svensk mästare i ordvitseri. Det var en ganska kort duell, eftersom jag blev ganska låst i den situationen med att improvisera, dels för att jag inte riktigt kunde se vad bilden föreställde och dels för att jag inte kunde komma på något snabbt, men lite grann fick jag ur mig i alla fall.

Tredje och sista finalronden bestod av ”Speedwitz”, som var nästan likadan som föregående ”rapidword”, fast där visades flera bilder en efter en.

Även om jag åkte ut så var det ändå kul att titta på resten och slippa behöva få ångest inför att tävla i finalen i Stockholm följande lördag, men jag måste erkänna att jag blev väldigt besviken resten av kvällen, men inte i Danny Saucedo-klass i alla fall. Det var värdiga vinnare och jag är ypperligt glad att Anders Nielsen tog hem hela SM-titeln i Stockholm och bevisade att göteborgare faktiskt är bäst på ordvitsar.

Dagen efter fick jag även äran att medverka i Göteborgs närradio i egenskap som ordvitsare där jag skulle dra ordvitsar kring temat ”Språk” och jag blev MYCKET nöjd av utfallet! Det går att lyssna på här nedan:

Men som sagt, det var en väldigt intressant upplevelse, och nu har jag gjort det!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s